zomervakantie tips ondernemer

Bijna beginnen de zomervakanties op de scholen. Als ondernemer vind ik het soms lastig, die vakantie. Ik heb echt wel tijd nodig om uit te rusten en nieuwe inspiratie op te doen voor de rest van het jaar. Maar tegelijkertijd wil ik wel dat mijn bedrijf (en mijn inkomsten) blijven doorlopen.
Met een goede voorbereiding moet het lukken; ik verzamelde een aantal tips voor een zorgeloze zomervakantie voor je!

Organiseer jezelf

Om gerust op vakantie te gaan, is het handig om je werkzaamheden geleidelijk af te bouwen. Maak een lijstje van dingen die je absoluut gedaan wilt hebben voordat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan. Plan de laatste dagen voor je afwezigheid geen afspraken meer in je agenda, zodat je rustig de tijd hebt om deze werkzaamheden af te ronden.
Misschien zijn er taken die je nog voor je vakantie gedaan wilt hebben, maar die je niet persé zelf hoeft te doen. Starten met uitbesteden kan een goede optie voor je zijn!

Neem afstand

Vakantie is bij uitstek een periode even afstand te nemen. Rust goed uit, geniet van je familie en vrienden. Als je ontspant, komen er vanzelf nieuwe ideeën, schrijf deze op zodat je er na de vakantie mee aan de slag kunt gaan.

Afwezigheid

Stel je netwerk op de hoogte van je afwezigheid. Stuur klanten en collega’s een mail voordat je weggaat met informatie over wanneer je tijdens de vakantie (niet) bereikbaar bent en eventueel over wie je taken overneemt.
Als je dit ruim op tijd doet, kun je dringende opdrachten nog voor je vakantie afmaken als je planning dit toelaat.

Social media

Ben je actief op Social Media en wil je voorkomen dat er tijdens je vakantie een gat ontstaat in je berichten? Begin dan nu vast met het inplannen van berichten!
Dit geldt ook voor blogberichten; deze kun je van tevoren schijven en inplannen voor latere verschijning. Dit vergt overigens wel wat extra planning voor je vakantie; als je nu 1 blogbericht per week schrijft, zullen dit er een periode 2 per week moeten zijn om de vakantieperiode te overbruggen.

Financiën

Bekijk voordat je op vakantie gaat welke facturen nog betaald moeten worden en stuur je eigen facturen op tijd de deur uit.

Lees!

Ik probeer elke maand een non-fictie ‘leerboek’ te lezen. In de vakantie heb ik daar meer tijd voor. Ik vind het fijn om te leren van andere ondernemers en dat inspireert me enorm. Tips zijn bijvoorbeeld de boeken van Brené Brown, Calimeromarketing van Karin Romme en het boek van Timothy Ferris “Een werkweek van 4 uur”.

Blijf ontspannen, ook na je vakantie

Tijdens je vakantie ben je helemaal ontspannen en uitgerust. Dit gevoel ook na je vakantie vast houden kan moeilijk zijn met een stapel ongelezen e-mails en post die op je wacht bij terugkomst. Ga er rustig mee aan de slag om te voorkomen dat je meteen weer aan vakantie toe bent. Bedenk dat je ingekomen emails niet je to-do-lijst zijn, maar dat je deze zelf bepaalt!
Zelf heb ik na de vakantie soms een beetje moeite om weer aan de slag te gaan en last van uitstelgedrag. Ik maak daar maar een beetje gebruik van door de ‘vakantiemood’ er in te houden en te genieten en te ontspannen tijdens mijn werkdag.
Heb jij tips over hoe jouw bedrijf de zomer doorkomt terwijl jij op vakantie bent? Deel ze met me!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *