minimalisme boekentip

Boekentip Minimalisme door Joshua Fields & Ryan Nicodemus

“Minimalisten zoeken hun geluk niet in dingen, maar in het leven zelf”

Joshua en & Ryan waren twee yuppies die woonden in Ohio. Enorm succesvol, harde werkers, maar ze waren niet gelukkig. Een overdaad aan spullen, mooi huis, snelle auto’s maakte niet dat ze tevreden waren.
Ze begonnen om zich te richten op dat wat belangrijk is met de principes van het minimalisme.
Ze begonnen een blog erover, wat leidde tot de succesvolle website “The Minimalists” en schreven talloze boeken over minimalisme.

“Ontdoe jezelf van wat je niet nodig hebt om je te kunnen focussen op wat belangrijk voor je is”

Geluk komt volgens Joshua en Ryan niet uit het hebben, kopen en verzamelen van spullen (die je ook allemaal moet betalen, onderhouden en schoonmaken), maar in het leiden van een betekenisvol leven.
In het boek benoemen ze de 5 pijlers van een betekenisvol leven: Gezondheid, Relaties, Bezieling, Groei en Betrokkenheid.

Gezondheid: wees zo gezond mogelijk, binnen de grenzen die voor jou mogelijk zijn. Eet gezond en beweeg. Een aantal tips: Vermijd voorverpakt en voorbewerkt voedsel en suiker. Drink veel water. Vervang brood en pasta door rijst. Wat kun jij doen voor een gezonder leven?

Relaties: het contact tussen jou en alle mensen om je heen. Bekijk je huidige relaties. Leveren ze aan positieve bijdrage aan je leven?

Bezieling: is het werk dat je doet je ultieme levensvervulling? Je werk is niet je identiteit, je bent niet je werk.
Streef financiële vrijheid na. Dit doe je door
1. Je budget te bekijken > krijg inzicht in je uitgaven.
2. Betaal jezelf > begin met sparen voor je toekomst
3. Wordt schuldenvrij
4. Minimaliseer > richt je leven eenvoudiger in
5. Wees betrokken > wees dankbaar voor wat je hebt, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen bij mensen die het slechter hebben als jij.

Groei: zet stappen in de juiste richting, blijf jezelf uitdagen en leg de lat telkens iets hoger.

Betrokkenheid: Stel jezelf open voor anderen en bekijk of dat wat je doet waarde toevoegt.

Wat ik leerde van het boek:

Dit was een van de eerste boeken die ik las over minimalisme. Eerder schreef ik al een blog over het boek Weg ermee van Dennis Storm.

In het boek staat dat je je moet richten op wat echt belangrijk voor je is. Welke bezigheden, spullen en relaties kun je opgeven om meer energie en tijd over te houden voor de vijf kernaspecten van je leven?
Ik ben het enorm eens met dat het hebben van spullen je niet gelukkiger gaat maken. Wat een betekenisvol leven is, is voor iedereen anders.
De pijlers die in het boek genoemd worden zetten me aan het denken.  Ik wil nog heel lang leven en het liefst ook in goede gezondheid, dus gezondheid is voor mij belangrijk. Contact met anderen is voor mij ook van wezenlijk belang. Het stuk over financiële vrijheid, daar ben ik ook mee bezig.

Wat ik lastig vind, is hoe ik het toepas in mijn leven. Er zijn gewoon bepaalde dingen die ik niet wil of kan aanpassen. Ik wil niet in een leeg huis wonen. Ik wil gezonder eten, maar ik kan de chips (nog) niet laten staan. Het gaat, zoals altijd weer, om de balans. En die balans is voor iedereen anders en verandert ook continue.

Ik ben benieuwd; hoe ga jij hier mee om? Wat is minimalisme voor jou?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je niets missen?
Schrijf je in en ontvang nieuwe artikelen direct in je mailbox.

Als extra bonus ontvang je een directe link naar mijn freebee-pagina met daarop onder andere mijn marketing-inhaakkalender en het social media marketingplan in 60 minuten!
Je ontvangt maximaal 2x per maand een mail van me en uitschrijven is heel gemakkelijk.