Boekreview: Weg ermee
Het gaat me steeds meer tegenstaan om veel en hard te moeten werken, zodat ik spullen en een duur huis kan kopen. Nog meer werken om vrije tijd te kunnen ‘kopen’ en nog meer spullen (die ook allemaal de nodige aandacht vragen). Ik wil eigenlijk meer terug naar de basis en ben daar op het moment (voornamelijk in mijn hoofd) heel erg mee bezig.
Nou vind ik ‘minimalisme’ een beetje een geitenwollensokken term, mensen die met een dekentje op de bank gaan zitten omdat de thermostaat niet te hoog mag en alles met het openbaar vervoer doen. De laatste tijd heb ik veel boeken over minimalisme gelezen. Daaruit bleek dat minimalisme daar helemaal niet over hoeft te gaan. Eigenlijk gaat het meer over bewustere keuzes maken en niet klakkeloos voldoen aan de heersende verwachting van “steeds meer”.
Weg ermee – Dennis Storm
‘Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate, so we can buy shit we don’t need’ – Tyler Durden
Dennis Storm ken je wellicht wel van zijn reisprogramma’s. Het leven in hotelkamers met een klein beetje bagage maakte hem zo gelukkig, dat hij het roer omgooide. Minder werken, meer genieten. Daar schreef hij dit boek over. Het is niet alleen een boek dat over minimalisme gaat, maar het is ook nog eens minimalistisch geschreven (lees: lekker dun). Korte hoofdstukken, je hebt het boek zo uit.
‘Minimalisme gaat over één keer een fantastische fiets kopen die je elke dag weer gelukkig maakt, in plaats van elk jaar opnieuw een ‘nieuw’ barrel van honderd euro op de kop tikken.’ – Dennis Storm
Dennis zegt dat het bezit van minder spullen het leven veel makkelijker maakt.
Minimalisme gaat bij hem niet over goedkoop leven. Integendeel, het gaat over één keer een fantastische fiets kopen die je elke dag weer gelukkig maakt, in plaats van elk jaar opnieuw een ‘nieuw’ barrel van honderd euro op de kop tikken. Het zit in onze cultuur om te denken ‘meer is beter’. We hebben liever vijftien paar goedkope sportschoenen dan één paar op maat. Maar wat maakt je uiteindelijk het meest blij?
In het boek pleit Dennis voor het doen van bewustere aankopen. Ook wat betreft je huis; vaak kiezen mensen hun huis op basis van de hypotheek die ze kunnen krijgen. Hij zegt: “Wat is belangrijker, een duur huis, of vrijheid en bewegingsruimte buiten de deur?”.
Als je minder keuze hebt, wordt het overzichtelijker en gemakkelijker om keuzes te maken, omdat je niet meer op zoek hoeft naar het perfecte als je oneindig veel keuzes hebt. Dennis daagt je uit om daarbij ook al je spullen op te ruimen. Vraag je jezelf af: Heb ik het écht nodig? Is dit écht nuttig of is het eerder tot last?
‘The problem is that you don’t necessarily have control over making more money. Ons thing you do have control over is spending less’ – Patrick Rhone.
Dennis schrapt onnodige uitgaven, heeft een goedkoper huis (hij ging van een appartement naar een goedkoper huis mét tuin) en keek kritisch naar abonnementen en verzekeringen. Dit zorgt ervoor dat hij minder kan gaan werken. Het ontspullen was het begin van zijn reis als minimalist, maar voor hem is het groter; je leven veranderen, niet mee willen gaan in de consumptiewereld waar we leven. Terug naar de essentie.
Dit boek moet je lezen als…
Dit boek is een aanrader als je wil beginnen met minimaliseren of wil weten of het iets voor je is. Het heeft mij vooral bewust gemaakt van de tijd waarin we leven en dat ik dus niet gelukkig word van steeds meer.
Een aantal dingen die ik ga aanpakken
Voor mij is het lezen van onder andere dit boek over minimalisme een eerste stap in een veranderproces. Eén van de dingen die ik probeer in te passen is het minder kopen van spullen. Meer spullen betekent meer onderhoud, opruimen en schoonhouden. Het hebben van spullen maakt je niet gelukkig, maar onze levens zijn wel enorm gericht op het consumeren, door bijvoorbeeld reclames en algemeen geldende verwachtingen. Ik ga mijn best doen het consumeren los te laten.
Als je lid bent van de bibliotheek kun je het boek gratis lezen via hun app.
Hai, ik ben Annette Smits,
online marketeer voor MKB en ZZP
Smaakt dit blog naar meer?
Abonneer je dan op de nieuwsbrief, dan valt alle post automatisch op je online deurmat:
(afmelden kan altijd, dat spreekt voor zich)
Wil je aan de slag met je marketing?
Dan is dit misschien iets voor je:
- Marketingondersteuning
Voor MKB zonder marketingafdeling – maar met marketing-ambities - Marketingadvies
Voor ZZP-ers die zélf hun marketing willen doen – maar dan wel in één keer goed
Weet je nog niet welke kant het op moet met je marketing?
Boek dan een afspraak voor een gratis Flitsadvies.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!