sterker dan ooit brene brown

Boekentip: Sterker dan ooit

Al een hele tijd geleden kocht ik het boek “De moed van Imperfectie” van Brené Brown. Normaal gesproken draai ik mijn hand er niet voor om om een boek in een avondje uit te lezen. Dat lukt me bij dit boek niet. Elke pagina een nieuwe eye-opener…

Brené is professor en ze doet veel onderzoek naar kwetsbaarheid, schaamte en moed.
In een podcast van Oprah Winfrey die ik beluisterde, zegt Oprah dat Brené “taal geeft aan onze gevoelens”. Ik herken mezelf in wat ze schrijft en begrijp mezelf daardoor beter.
Ik ben nu haar boek “Sterker dan ooit” aan het lezen. In dit boek onderzoekt ze wat maakt dat je sterker wordt van vallen.
En dan niet het opstaan na een enorme val, bijvoorbeeld de dood van een geliefde of een enorme tegenslag. Het gaat eigenlijk meer over het dagelijkse vallen. Momenten waarop je je boos of gekwetst voelt.

Sterker dan ooit: Het verhaal in je hoofd

Als je je boos of gekwetst voelt, maakt je hoofd er meestal een eigen verhaal van. En aan het einde van dit verhaal in je hoofd komt het erop neer dat je je niet goed genoeg voelt.
Dat is voor mij heel herkenbaar. Ik schreef eerder een blog over wat ik leerde van NLP in het herkennen van deze verhalen (de metaprogramma’s) in mijn hoofd.
In haar boek beschrijft Brené een voorval tussen haar man en haarzelf. Terwijl zij zichzelf kwetsbaar opstelt en een moment van intense vreugde wil delen, reageert haar man met een kort; “Ja inderdaad”. En even later, door alle programma’s/gedachten die er in haar hoofd in werking gezet zijn, is ze enorm boos op hem, en voelt ze zich niet goed genoeg.
Boosheid en het niet goed genoeg voelen, zorgen voor verwijdering. En niet voor de verbinding die je eigenlijk zou willen.
Als je onderzoekt en uitspreekt wat het verhaal is dat je in je hoofd hebt gemaakt, stel je je kwetsbaar op. En uit deze kwetsbaarheid (uiteraard kies je hierbij zelf bij wie je je kwetsbaar op kúnt stellen), volgt verbinding.

Sterker dan ooit: Verwachtingen

Veel ruzies ontstaan door verkeerde verwachtingen. Bijvoorbeeld over hoe jouw ideale weekend of vakantie eruit ziet. Door je verwachtingen te onderzoeken en erover te praten voorkom je dat je teleurgesteld wordt.

“Teleurstelling is verwachting waaraan niet is voldaan.
Hoe groter de verwachting, hoe groter de teleurstelling.”

Sterker dan ooit: Analyseer het verhaal in je hoofd

Dit boek beschrijft hoe je elke teleurstelling kunt bekijken. Dat klinkt heel gemakkelijk, maar je moet er moedig voor zijn. Je moet eerlijk naar je gevoelens en emoties kijken, erover praten. En nou weet ik niet hoe het met jou zit, maar praten over je gevoelens of erbij stilstaan, dat is niet echt iets dat ik geleerd heb, Zoals Brené dat zegt; veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat emoties onze aandacht niet waard zijn.
Eerlijk kijken naar het verhaal in je hoofd, nieuwsgierig te zijn naar de emoties die er voor jou bij spelen, helpen je om het verhaal niet groter te maken dan nodig is. Je hoeft je geen mislukkeling te voelen als de reactie die je van iemand krijgt niet dat wat je verwachtte. Het verhaal dat je verzint, klopt namelijk meestal niet met de waarheid.
Doordat je het verhaal onderzoekt, erover schrijft en praat op het moment dat je gevallen bent, kun je daarna sterker opstaan. Je hebt geleerd over jezelf en bent in verbinding met de mensen om je heen.

Meer van Brené Brown:

Bestel op Managementboek “De moed van Imperfectie”
Bestel op Managementboek “Sterker dan ooit”
YouTube video van de podcast met Oprah Winfrey: Daring Greatly
YouTube video van de podcast met Oprah Winfrey: Living with a whole heart

Wil je niets missen?
Schrijf je in en ontvang nieuwe artikelen direct in je mailbox.

Als extra bonus ontvang je een directe link naar mijn freebee-pagina met daarop onder andere mijn marketing-inhaakkalender en het social media marketingplan in 60 minuten!
Je ontvangt maximaal 2x per maand een mail van me en uitschrijven is heel gemakkelijk.