nlp ervaringen

Wat ik leerde van NLP

In mijn leven heb ik al best veel cursussen gevolgd. Niet alleen voor mijn werk, maar ook om er als mens van te groeien.
Ik worstel nogal. Nou las ik eergisteren in het boek “Neem een Geit – Leven voor gevorderden” van Claudia de Breij; “zoeken, twijfelen, worstelen: iedereen doet het”. Heel vaak heb ik het gevoel dat ik de enige ben. Maar uit alle mensen die met mij cursussen volgen blijkt ik dat vast niet helemaal goed zie…
Nadat ik eerder al Alfatraining, Mindfulness, EMDR en coachgesprekken had gevolgd, kwam ik in 2015 in contact met Hetty Boerstal van In & Outside Coaching & Training.
Hetty is coach en NLP Master Practitioner. Ze kreeg heel jong een burn-out, heeft toen veel gehad aan NLP en is zich daarin verder gaan ontwikkelen. Inmiddels geeft ze al meer dan 10 jaar NLP-trainingen.
Omdat het klikte tussen Hetty en mij, besloten we een samenwerking aan te gaan, waarbij ik haar verder help met haar online zichtbaarheid en zij mij coacht.

Wat is NLP?

NLP is de afkorting van Neuro Linguistisch Programmeren, in de jaren 70 bedacht door Dr. Richard Bandler en John Grinder. Als je erover gaat zoeken op internet, wordt het lastig en ingewikkeld beschreven.
Een mooie omschrijving vind ik dat NLP je “leert kijken naar de wereld om je heen en hoe je daarop reageert”.
Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (wat we zien, horen, proeven) en ons neurale systeem (ons denken).
Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven.
Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen. (Bron: Mindacademy.nl)
Eigenlijk vind ik het niet zo belangrijk wat NLP precies is, maar vind ik het leuker te vertellen wat mijn ervaring met NLP is.

Mijn ervaring met de NLP cursus bij Hetty Boerstal

Elke NLP-training is anders. Hetty heeft haar cursus zo gemaakt dat je begint met communicatie. En o, wat is communicatie toch belangrijk, zo ontdekte ik. Wat sommige mensen denken van NLP, dat je kunt afstemmen op de ander om daarmee je mening door te drukken, dat is echt niet het doel van NLP. En dat past ook helemaal niet bij mij… Maar als je kunt luisteren zonder te oordelen, uit je emotie kunt blijven tijdens bijvoorbeeld een meningsverschil, sluit je aan bij de ander, zonder diegene te kort te doen. De ander wordt gehoord en omdat je duidelijker communiceert, bereik je hetzelfde voor jezelf!
Hetty werkt veel met situaties uit je eigen dagelijks leven, zodat je de technieken meteen leert toepassen. En als je het even niet meer weet, dan mag je contact met haar opnemen en helpt ze je even verder met praktische tips, bijvoorbeeld een zinnetje dat je kunt zeggen, zodat je niet dichtklapt, maar het gesprek op gang houdt.
In de vervolgcursussen ga je veel dieper in op het ‘waarom’ van je eigen gedrag. Man, dat is interessant… Ik ontdekte dat er een muis in mij zit. Deze muis rent maar door, probeert overal tussendoor te ritselen, onzichtbaar te zijn… Maar die muis helpt mij niet verder. De muis kan beter een kat zijn, die zich minder aanpast aan anderen, rustiger door het leven gaat en zich minder aantrekt van wat anderen denken.
Je ontdekt overtuigingen die je hebt, diep van binnen. Eén van mijn overtuigingen is (of moet ik zeggen was) “ik doe het nooit goed genoeg”. Dit speelt onbewust enorm mee in alles dat ik doe. Ik vind namelijk altijd dat het beter kan. Ik kan een betere moeder zijn, kilo’s afvallen, meer sporten, een attentere vriendin, een betere handletteraar, vul maar in. Het is voor mij zo waardevol om dit te weten, en ook te weten aan welke overtuiging ik dan wél wat heb; “ik ben sterker dan ik denk”. De tips van de Communicatiecursus komen dan ook weer van pas, want door mijn communicatie aan te passen, ondersteun ik mijn nieuwe overtuiging ook in mijn gedrag, waardoor het nog sterker wordt.
Ik heb geleerd wat voor mij echt belangrijk is. Ik ben een sociaal mens. En dat betekent dat veel van de dingen die ik doe, daarmee in verbinding staan. Ik vind het leuk om met mensen te praten, om écht contact te hebben. Met dat in mijn achterhoofd is het dus gemakkelijk om keuzes te maken over hoe ik mijn tijd indeel.
Ik ontdekte ook hoe ik mijn ‘brei-hoofd’ stop kan zetten. In tijden van stress krijg ik een brei-hoofd. Dan ben ik zo veel aan het nadenken, dat ik in cirkels naar beneden getrokken wordt. Maar door de NLP-cursus weet ik dat ik dan moet gaan DOEN. Mijn hoofd ontwarren door bijvoorbeeld lijstjes te gaan maken (en ik hou van lijstjes maken) of schrijven.

Conclusie

Ik heb niet de illusie dat ik er helemaal ben. Ik denk dat worstelen hoort bij mens-zijn… Misschien lukt het me om het wat vaker los te laten, nu ik beter weet hoe ik kan blijven communiceren en blijven doen. De tips en technieken die ik van Hetty leerde zijn voor mij echt heel waardevol. NLP is echt een aanrader als je meer wilt leren over hoe je in elkaar zit en waarom je op een bepaalde manier reageert. En zeker om minder te denken en meer te doen.

Links

Meer informatie over Hetty via haar website In & Outside. Verbind met Hetty op Linkedin of haar bedrijfspagina op Facebook.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. Annette Werkt schreef:

    […] is voor mij heel herkenbaar. Ik schreef eerder een blog over wat ik leerde van NLP in het herkennen van deze verhalen (de metaprogramma’s) in mijn […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je niets missen?
Schrijf je in en ontvang nieuwe artikelen direct in je mailbox.

Als extra bonus ontvang je een directe link naar mijn freebee-pagina met daarop onder andere mijn marketing-inhaakkalender en het social media marketingplan in 60 minuten!
Je ontvangt maximaal 2x per maand een mail van me en uitschrijven is heel gemakkelijk.