profit first review

Boekreview: Profit First

Ik hou ontzettend van systemen om ondernemen zo makkelijk mogelijk te maken. Dit betekent voor mij dat het mijn natuur is om structuur aan te brengen in jouw marketingactiviteiten, maar dat ik buiten marketing ook zoek naar handige systemen.
In de zomer van 2017 las ik het boek Profit First. Profit First is een systeem om meer inzicht in je cijfers te krijgen. Want hoewel ik mij qua financiën goed red, mijn boekhoudsysteem werkt prima, ik mis soms het inzicht én ik vroeg me af waar de winst (die ik volgens mijn berekeningen maak) bleef…

Wat is Profit First?


Het boek is geschreven door Mike Michalowicz. De Nederlandse vertaling is tot stand gekomen met de inspanningen van financieel expert Femke Hogema. Profit First gaat uit van het maken van potjes. Inderdaad ja… zoals je ziet op deze afbeelding. Verschillende potjes voor verschillende doelen, maar dan digitaal. Je verdeelt al het geld dat binnenkomt op je zakelijke inkomstenrekening volgens vooraf bepaalde percentages over de potjes. Een potje btw, een potje kosten, een potje belastingen en een potje winst. Volgens deze methode neem je winst bij iedere betaling die je ontvangt en is het geen restje dat overblijft na het betalen van alle kosten.

Mijn situatie

Voordat ik met Profit First begon, had ik twee bankrekeningen. Een lopende rekening waar een vrij hoog bedrag op stond en een spaarrekening waarop ik iets reserveerde voor de btw, de belastingen en voor mindere tijden. Maar écht inzicht had ik niet en zo kwam het soms voor dat ik te weinig had gereserveerd voor de btw-betaling. Of een training besloot te doen, omdat er genoeg geld op mijn rekening stond. Achteraf bleek dat eigenlijk niet zo handig te zijn. En wat ik me het meest afvroeg; waar is mijn winst toch gebleven?

Starten met Profit First

Na het lezen van het boek begon ik met het implementeren van Profit First. Ik heb 7 bankrekeningen geopend. Een inkomstenrekening waar alle inkomsten op binnenkomen. Verder een kostenrekening en een salarisrekening. Dit zijn alle drie betaalrekeningen. De verschillende spaarrekeningen zijn voor de winst, btw, belastingen en een geldt als kluis. In het boek wordt de winstrekening ook gebruikt als buffer. Ik vond dat niet zo handig en daarom heb ik ervoor gekozen om een aparte buffer/kluisrekening te openen. Dit is mijn reserve voor eventueel mindere tijden.

Overstappen van bank

In het boek wordt KNAB aanbevolen als bank voor je zakelijke rekeningen. Ik heb er inderdaad voor gekozen om over te stappen. De kosten bij KNAB zijn lager dan de kosten bij mijn vorige bank én het aanmaken van extra rekeningen is gratis. Ik zag er tegenop om over te stappen omdat ik bang was dat het een gedoe zou zijn. Achteraf viel dat wel mee. Ze hebben een overstapservice, waarbij ze iedereen die van jouw rekening incasseert informeren over je nieuwe rekeningnummer. Dit gedurende 13 maanden, zodat er zeker geen betaling of jaarlijkse incasso gemist wordt.
Wat je zelf dan nog moet doen is je nieuwe rekeningnummer doorgeven aan de bedrijven en personen die geld naar je overmaken. Op je factuur natuurlijk en bijvoorbeeld een extra vermelding in de mail die je bij je factuur verstuurt.

De Profit First percentages

Je kunt de percentages laten berekenen door een Profit First Specialist, maar je kunt ook gewoon beginnen met de percentages uit het boek. Het is een aanpasbaar systeem, de percentages kun je elk moment veranderen. Inmiddels zijn mijn percentages ook iets anders geworden. Ik kies er bewust voor om mijn salaris percentage hoger aan te houden, omdat dit ook mijn buffer is voor de zomermaanden.
profit first percentages
Voor de snelle rekenaar; als je deze percentages optelt kom je boven de 100% uit. Dat klopt! Je maakt namelijk altijd een vast percentage van 17% van je inkomstenrekening over om af te dragen aan btw. Omdat je alle berekeningen zonder btw telt, telt dit niet mee bij de verdeling!
Bij de berekening van het bedrag dat je gaat overmaken naar de potjes doe je dus als eerste de 17% btw; de rest verdeel je volgens de percentages.

Je winstrekening

Eén keer per kwartaal geef je jezelf een winstuitkering. Wees eens eerlijk; heb jij jezelf wel eens een winstuitkering gegeven? Ik nog nooit… Dit is het feestje van Profit First, daar waar het eigenlijk om draait. Want met die winstuitkering ga je iets doen voor jezelf. Iets waar je blij van wordt, maar waar je eerder geen geld voor had. Een vakantie, uit eten met je gezin, een nieuwe fiets, een verwendagje, een toffe cursus of zakelijke uitgave die een beetje buiten je budget ligt… wat jij wilt. Als je er maar blij van wordt. Mijn feestje was een Bloomon-abonnement! Wil jij dat ook, bestel dan via mijn persoonlijke link, want dan krijg jij een gratis vaas en ik een gratis bos bloemen ;-).
In 2020 besloot ik om het geld op mijn winst-rekening te gebruiken om te beginnen met beleggen.

Met dit systeem heb je grip op je boekhouding, je spaart en de winst die je maakt verdwijnt niet, maar je maakt er een groot of klein feestje van.

Links

• Bestel het boek Boek Profit First bij bol.com (#spon)
• Website van Profit First – Femke Hogema
• Naar de website van KNAB
Open een rekening bij KNAB en ontvang het boek Profit First gratis
Bloomon boeket bestellen met gratis vaas (#spon)

Dit blog is geactualiseerd op 31-1-2021