blondjes beleggen beter review

Boekreview Blondjes Beleggen Beter

Eén van de boeken die het vaakst genoemd wordt in de lijstjes van inspirerende boeken van mensen is het boek “Rich Dad, Poor Dad’. Een boek dat, volgens de lezers, je kijk op geld verandert. De belangrijkste boodschap van het boek: “De armen en de middenstand werken voor hun geld. De rijken laten geld voor zich werken.” Ontsnap aan de rat-race door je geld niet uit te geven aan een grotere auto, waardoor je nog harder moet werken, maar geef het slim uit, en maak geld van je geld.

Ik las het boek als e-book in het engels. Mijn engels is redelijk goed en het was voor mij goed te volgen.

Robert Kiyosaki beschrijft onder andere hoe je kunt leven van beleggingen. Het boek is nogal Amerikaans in de opvattingen; het beschrijft een extreme vorm van geld maken van geld, maar het is voor mij zeker een inspiratie om het anders te doen. In plaats van geld op een spaarrekening of het uit te geven aan allerlei zooi, kun je het ook beleggen…
Verder zoekende naar informatie over dit thema kwam ik bij het boek “Blondjes beleggen beter” uit de Online Bibliotheek.
Blondjes Beleggen Beter is geschreven door Janneke Willemse. Janneke is in 2007 beginnen als hoofdredacteur bij twee beleggerssites. In 2013 begon ze zelf met beleggen, haar succes en mislukkingen deelt ze via haar site.

Over het boek

Bij beleggen dacht ik aan het beleggen bij een grote bank. Elke maand opzij zetten wat ik kan missen en zij beleggen het geld voor mij tegen een vergoeding. Of het kopen van aandelen in bedrijven, met als risico dat je niet genoeg spreiding hebt gekozen en uiteindelijk met een verlies achterblijft.
Janneke legt in het boek uit dat je ook zelf kunt beleggen en kunt zorgen voor een goede spreiding, door middel van het kopen van ETF’s. Een ETF is een beleggingsfonds, waarin aandelen van verschillende bedrijven zijn opgenomen. Met een ETF beleg je dus niet in één bedrijf, maar direct in meerdere bedrijven, die gespreid zijn in bijvoorbeeld regio of sector. Door het kopen van een ETF beleg je dus direct in meerdere aandelen en loop je minder risico!
Er zijn heel veel ETF’s waaruit je kunt kiezen. Bijvoorbeeld de Sustainability Dow Jones, een ETF die belegt in de bedrijven die in de Dow Jones staan maar dan zonder de bedrijven die actief zijn in alcohol, tabak, wapenhandel en gokken. Of de Global Gender Equality ETF, die belegt in bedrijven met vrouwen in de top.

Ook kun je met de ETF’s die je aankoopt een spreiding maken tussen aandelen, vastgoed, staatsobligaties en vastgoedobligaties. In het boek wordt meer uitgelegd over de verdeling in percentages tussen deze mogelijkheden. Naarmate je beleggingsdoel in het zicht komt, zou je meer obligaties kunnen gaan kopen.

In het boek wordt ook veel uitgelegd over opties (te ingewikkeld vind ik), aandelen (spreiden van 12-20 verschillende bedrijven) en turbo’s (superspannend, dus nog niets voor mij). Ik vind het heel goed om ‘iets’ te weten van wat er kan op de beurs. Om het dan vervolgens niet te doen ;-)

Beleg met een doel

Janneke is voorstander van het hebben van een beleggingsdoel. Omdat je belegt voor de lange termijn (minimaal 5-10 jaar) helpt het hebben van een doel je om de lange termijn voor ogen te houden. Zodat je niet als een dolle je aandelen gaat verkopen als het wat minder gaat of aandelen koopt omdat iemand zegt dat het een buitenkansje is.

Bedenk wat je doelen zijn voor bijvoorbeeld over 5 jaar en probeer hier een prijskaartje aan te hangen. Wil je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken? Dan heb je misschien over 15 jaar € 1500,- per maand nodig voor een periode van 10 jaar. Daar hangt dan een spaardoel aan. Of wil je over 5 jaar een wereldreis maken die € 10.000,- kost? Spaardoel bepaald!

In het bedenken van mijn spaardoel kwam ik weer op iets heel anders (daar zal ik nu niet over uitweiden), maar het heet FIRE; Financially Independant Retire Early. Eerder las ik al boeken over het zo snel mogelijk hypotheekvrij maken van je huis (zijn wij al een heel stuk mee bezig!), dat gaat er ook vanuit dat je dat doet omdat je dan eerder kunt stoppen met werken. Niet dat eerder stoppen met werken voor mij een doel op zich is (ik denk er nu aan om zeker niet tot mijn pensioen door te werken, maar op mijn 50e al helemaal stoppen met werken? Dat lijkt me saai.). Maar dat de mogelijkheid er is om eerder te stoppen, of vanaf een bepaalde leeftijd af te kunnen bouwen, dat lijkt me heel veel vrijheid geven. De komende tijd wil ik me daar verder in verdiepen.

Conclusie:

Blondjes Beleggen Beter is een zeer geschikt boek als je wil beginnen met beleggen.
Op een hele laagdrempelige manier legt Janneke uit hoe je kunt beginnen met beleggen, je leert over beginnerstermen, waarom je voor de lange termijn moet beleggen en waarom het hebben van doelen belangrijk is. Echt beginnen met beleggen vond ik na dit boek ook nog een beetje spannend, dus heb ik gekozen voor de online training van Janneke; Super Simpel Beleggen. Het boek in combinatie met de training heeft er bij mij voor gezorgd dat ik mijn eerste geld heb belegd!

Linkjes in het artikel Boekreview Blondjes Beleggen beter:

Mijn blog over hoe ik ben begonnen met beleggen

Wil je een van de boeken bestellen? Doe dat dan via een van onderstaande linkjes via bol.com. In het kader van ‘passief inkomen’ ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding.


Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Dit blog heeft niets te maken met marketing, dat klopt. Totally off-topic misschien. Voor mij is dat niet zo. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en erover schrijven helpt mij om al die kennis nóg beter op een rijtje te krijgen.
Daarnaast wil ik anderen, ondernemer of niet, inspireren en laten profiteren van mijn kennis. Dus, daarom de keuze om dit soort onderwerpen ook op mijn bedrijfsblog te plaatsen.