optimaliseren blog seo tips

Optimaliseer je blogartikel voor SEO in 5 snelle stappen

Bloggen is voor mij steeds belangrijker. Bloggen zorgt niet alleen voor een betere vindbaarheid van je site, maar het helpt je ook om content te maken voor op je social media.

Waarschijnlijk wil je dat je blogs goed gevonden worden door zoekmachines als Google. Het optimaliseren van blogs voor de zoekmachines kan een dagtaak zijn. Daarom dit artikel waarin ik beschrijf hoe je je blogs in een aantal simpele snelle stappen kunt optimaliseren voor SEO. Want je wil ten slotte ook nog tijd overhouden om koffie te drinken of te mountainbiken (dat doe ik graag met mijn overgebleven tijd).

1. Zet je lezer op één

Een perfect voor de zoekmachines geschreven blog bestaat niet. Zo’n perfect geschreven blog is namelijk waardeloos voor de eindgebruiker, de lezer. Een blog dat interessant en herkenbaar is voor de lezer, waar op gereageerd wordt en het liefst waar je klanten aan overhoudt is waardevoller dan een blogpagina die 100% seo geoptimaliseerd is. De zoekmachines meten namelijk ook hoelang een gebruiker op een site is, en als deze score laag is, dan vinden de zoekmachines het blog minder waardevol en zak je in de resultaten.
Bovendien ben je waarschijnlijk begonnen met bloggen om je expertstatus te tonen en daarmee klanten aan te trekken, dus dan is het schrijven van een blog waarmee je iemand verder helpt ook heel nuttig.

2. Gebruik van zoekwoorden

Sommige mensen vinden dat het schrijven van een SEO-geoptimaliseerd blogartikel funest is voor het creatieve proces. Kies er dan voor om eerst je artikel te schrijven, daarna een zoekwoordenonderzoek te doen en dan je artikel te optimaliseren.
Je kunt het ook andersom doen; ga eerst op zoek naar zoekwoorden en schrijf daarmee je artikel. Ik gebruik die methode als ik geen inspiratie heb voor mijn blog. Door het zoekwoordenonderzoek eerst te doen weet ik waar vaak naar gezocht wordt op het moment en dit verwerk ik in een actuele blogpost.
Wil je weten hoe je een snel en simpel zoekwoordenonderzoek kunt doen? Lees mijn blog over het vinden van de juiste zoekwoorden voor je blog.

3. Lengte van een blog

Het minimale aantal woorden voor je blog is zo’n 300 woorden. Je hoeft niet bang te zijn om te veel woorden te schrijven; een lange blog bevat doorgaans meer en betere informatie en waarschijnlijk daarmee ook meer zoekwoorden die vaak gezocht worden in combinatie met je hoofdzoekwoord.
Grote kans dat mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar informatie over loopbaancoaching ook iets willen weten over wat een loopbaancoach doet, de kosten en of er subsidie mogelijk is.
Of een blog over Koning Willem Alexander dat ook iets zegt over Maxima, zijn positie als hoofd van de regering en dat hij de Elfstedentocht heeft geschaatst.
Of een blog over de smurfen waarin je uitleg geeft over grote smurf, de paddestoelhuisjes en Gargamel. Ik denk dat je wel smurft wat ik bedoel…
Als je je blog indeelt met tussenkoppen, blijft het voor de scannende lezer makkelijk om een antwoord te vinden op de vraag.

Voeg ook (relevante) afbeeldingen, tekeningen, infographics of video’s toe, dan maak je de blog interessanter om te lezen. Bezoekers blijven daardoor langer op je blog; een teken voor de zoekmachines dat je blog de moeite van het lezen waard is.

4. Toevoegen van interne en externe links

Het toevoegen van links zorgt voor een betere vindbaarheid van je site. Er zijn twee soorten links: interne en externe links. Interne links zijn links die verwijzen naar een andere pagina op je site. Bijvoorbeeld een link naar een relevant artikel op je website.
Een uitgaande link is een link naar een andere website. Uitgaande links plaats je bijvoorbeeld naar aanvullende informatie van collega’s of door gastbloggers uit te nodigen om een blog voor jouw site te schrijven. Andersom werkt dit ook trouwens; door het krijgen van links op andere websites (linkbuilding) krijgt jouw website een hogere positie in de zoekmachines.

Tip: verpak in de link een zoekwoord; dus in plaats van “klik hier” maak je “Lees hier meer over het toevoegen van links in je blog”. Kijk hoe slim ik dit hier doe ;-)

5. Regelmatig bloggen

De zoekmachines vinden een blog dat wordt bijgehouden door er regelmatig iets op te plaatsen heel fijn. Dit betekent dat de informatie actueel is en dat bezoekers terugkomen om artikelen te lezen.

Kijk ook eens naar oudere artikelen; klopt de informatie nog of kun je er iets aan verbeteren zodat deze blogs weer actueel zijn?

Zoals ik al zei, het optimaliseren van je website voor de zoekmachines zoals Google kan een dagtaak zijn. Laat het hele optimaliseren je niet afleiden van het meest belangrijke; waardevolle content schrijven die je bezoekers graag lezen.
Als je met de bovenstaande tips zoals het toevoegen van zoekwoorden en regelmatig bloggen aan de slag gaat doe je het al beter dan het gros van de bloggers. Blog ze!