Hoe vind je de juiste zoekwoorden voor je blog?
Als je je blogartikel wil optimaliseren zodat zoekmachines het beter kunnen vinden dan is het handig om een klein zoekwoordenonderzoek te doen. Zoekwoordenonderzoek is een tak van marketing waar je gerust een dagtaak van kunt maken, maar ik beschrijf hier de simpele en de nóg simpele methode waarmee je direct aan de slag kunt.
Zoekwoordenonderzoek: de simpele methode
Via Google Ads kun je zoekwoordideeën downloaden. Een voordeel van deze methode is dat je ook kunt zien hoevaak er gezocht wordt naar bepaalde woorden, zodat je kunt kiezen voor woorden die vaak gezocht worden én niet zo veel concurrentie van andere blogs hebben.
In mijn geval als ik zoek op “blog seo” dat wordt daar 100-1000 keer per maand op gezocht en is de concurrentie van andere sites laag.
Bovenaan zie ik een andere term die ik heel interessant vind “zoekmachine optimalisatie”. Hier wordt vaker op gezocht (1000-10000 keer per maand), de concurrentie is normaal.
Voor het artikel kies ik na dit iets uitgebreidere onderzoek als zoekwoord “zoekmachine optimalisatie blog”. De term “Zoekmachine optimalisatie” vind ik iets te weinig zeggend voor dit blog, vandaar dat ik er ook nog “blog” aan toevoeg. Dan weet ik tenminste zeker dat mensen die zoeken mijn artikel als relevant zien.
Zoekwoordenonderzoek: de nóg simpelere methode
Als je op Google gaat zoeken, dan geeft hij je vanzelf suggesties. Stel, ik ben een tuinontwerper en ik wil een artikel schrijven over bijen in de tuin.
Ik zoek naar “bijen in de tuin” en dan komen er de volgende suggesties:
Ik weet dan dus dat ik in mijn artikel iets kan zeggen over bijen in de tuin lokken, of bijen in de tuin gevaarlijk zijn en welke planten je kunt gebruiken om bijen in de tuin te lokken.
Bij dit blog over zoekwoordenonderzoek wilde ik weten wat het beste woord zijn zijn. Ik begin met bijvoorbeeld “zoekwoord”. Ik krijg dan de volgende suggesties:
Voor dit artikel vind ik “zoekwoordenonderzoek” de beste weergave van de inhoud van het artikel. Het hoofdzoekwoord van dit artikel wordt dus “zoekwoordenonderzoek”.
Als ik vervolgens het hele hoofdzoekwoord intyp, krijg ik de volgende resultaten:
Ik weet dus dat mensen die zoeken op “zoekwoordenonderzoek” vaak zoeken in combinatie met Google (handig te noemen) en dat ik een woord als “seo” in het artikel en de naam van de afbeeldingen kan gebruiken.
Ik hoop dat je blog met deze tips op een makkelijke manier nog beter gevonden gaat worden in de zoekmachines.
Bedankt voor deze uitgebreide blog over SEO, ik ben heel veel wijzer geworden. Een mooie uitleg over hoe google te werk gaat!