co-work

Wat ik leerde van 10 keer co-werken

Op 17 april 2018 organiseerde ik voor de eerste keer een co-workdag. Ik was een tijdje daarvoor in Nijmegen geweest op een co-workmiddag van Patty Golsteijn. Dat vond ik zo tof, dat ik dacht; ik wil ook zoiets organiseren in de Achterhoek!

Het concept; je spreekt ergens af waar ze goede koffie en lekkere lunch hebben, je neemt je laptop mee, betaalt zelf je drankjes en eten en zie daar; het co-worken kan beginnen!

Wat ik leerde van het organiseren van de co-workbijeenkomsten

 1. Het organiseren van het co-worken gaat moeiteloos
  Erg veel moeite kost het organiseren niet: Prik een datum, kies een leuk tentje (meld misschien even dat je komt – maar ik doe dat nooit) en maak het bekend op social media.
 2. Niet vooraf reserveren is een prima lesje loslaten
  De eerste editie was bij mijn favoriete lunchtentje in Varsseveld; Lekkerneij. Ik had de deelnemers van tevoren gevraagd om zich op te geven, zodat ik de lunch kon reserveren. Dit bleek achteraf nog een beetje een gedoe; mensen die zich op de dag zelf nog bedenken en wel of juist niet willen komen… Aan de ene kant is het opgeven voor veel mensen een stok achter de deur, maar voor iemand zoals ik, die het graag tot in de puntjes geregeld heeft is “gewoon maar te zien wie er komt” een prima lesje in loslaten én het kost minder tijd.
  Daarom zijn we de volgende keren bij het Schaftlokaal in Ulft gaan zitten. Daar is het groot genoeg, hebben ze altijd plek en hoef ik van tevoren niets te regelen.
 3. Verwacht niet dat je bergen werk kunt verzetten
  Het idee van het co-werken is dat je mensen ontmoet én ook nog werk gedaan krijgt. Je kunt je met mensen om je heen meestal niet zo lang op één taak richten als je ook nog een beetje wil meekletsen. Dus zorg voor kleine taken die je makkelijk kunt wegleggen. Saaie klusjes kun je beter thuislaten, want als je net zo bent als ik, dan loop je steeds uit te stellen wat je eigenlijk wilde doen, zodat je aan het eind van de dag nog niets hebt gedaan. En dat was nou juist net niet de bedoeling van het co-worken.
 4. Een (sympathiek) evenement organiseren is goed voor je naamsbekendheid
  Vorig jaar sprak ik iemand die ik alleen van social media ken en stiekem een beetje bewonder, omdat zij zulke toffe dingen doet (Joske Elsinghorst heeft een Kabouterroute bedacht; in bijvoorbeeld Groenlo en Lichtenvoorde zijn allemaal kabouterdeurtjes te vinden, hoe cool is dat!). Zij zei: “Oh ja, jij bent die Annette die het co-worken organiseert. Ik vind dat zo leuk!” En zo hadden we een heel leuk gesprek. Joske is helaas nog steeds niet aangeschoven, maar het geeft wel aan dat het organiseren van een laagdrempelig, sympathiek evenement enorm goed is voor je zichtbaarheid.
 5. Er komen niet zo veel mensen
  In de 10 keer dat ik het co-worken organiseerde bleek dat het aantrekken van mensen het lastigste deel is. Er worden zo ontzettend veel evenementen voor ondernemers georganiseerd. Je bent een groot deel van de dag kwijt aan het co-worken en dat is (ook voor mij) wel eens onhandig. Een aantal mensen komt heel trouw elke keer, en anderen schuiven aan als ze willen. Dat maakt dat er, naar mijn zin, eigenlijk iets te weinig mensen komen. Dat maakt ook dat ik dit vandaag tijdens de voorlopig laatste keer co-worken zit te schrijven. Ik heb besloten om wat minder regelmatig op deze manier te gaan co-worken.

Ik blijf het co-work idee nog steeds erg tof vinden dus wat ik de komende tijd ga doen is “Annette Werkt bij jou”. Ongeveer één keer per maand werk ik bij iemand op kantoor of we werken samen in een leuk koffietentje. Ik doe mijn werk, jij het jouwe, maar ondertussen hebben we tijd om te overleggen, bij te praten, koffie te drinken en van die dingen.
Ik heb een lijstje gemaakt met mensen die ik graag een keer wil ontmoeten, met wie ik contact wil houden of wil bijpraten, die ga ik binnenkort bellen om een datum te prikken.
Ik leende het idee van “Annette Werkt bij jou” overigens van Miranda Apeldoorn van ZinVol en haar Werkplekwoensdag.

Lijkt het jou leuk om samen te gaan co-worken? Nodig je me uit voor bij jou thuis of op een plek die ik beslist gezien moet hebben? Laat het me weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je niets missen?
Schrijf je in en ontvang nieuwe artikelen direct in je mailbox.

Als extra bonus ontvang je een directe link naar mijn freebee-pagina met daarop onder andere mijn marketing-inhaakkalender en het social media marketingplan in 60 minuten!
Je ontvangt maximaal 2x per maand een mail van me en uitschrijven is heel gemakkelijk.