Waarom het niet slim is om afhankelijk te zijn van facebook
Ik merk steeds meer dat er een haat-liefdeverhouding ontstaat tussen bedrijven en social media. Je bent ervan afhankelijk om online zichtbaar te zijn en misschien is bijvoorbeeld Facebook wel het kanaal waarmee jij de meeste klanten bereikt. Maar is het wel handig als jouw bestaansrecht helemaal afhankelijk is van Facebook?
Ik denk van niet. Want stel…, jij krijgt je klanten doordat je heel actief bent op Facebook, bijvoorbeeld in je eigen Facebookgroep. Maar… Facebook verandert de regels en ineens worden Facebookgroepen opgeheven. Bijna dagelijks verschijnen er nieuwsberichten waarin vermeld wordt dat Facebook het algoritme aanpast en meer sociale berichten weergegeven zullen worden in de tijdlijn. En dat heeft een enorme invloed op het bereik van je zakelijke berichten.
Jij hebt geen invloed op de beslissingen die Facebook voor je neemt. Of LinkedIn, Google, Instagram of YouTube. Maar die beslissingen kunnen je bedrijfsproces wel enorm op de kop zetten. Het enige waar jij zelf invloed op hebt zou de basis moeten zijn van je bedrijf.
Je website…
De octopus
Zoals James Schramko het beschrijft in zijn artikel ‘Own the Racecourse’ ziet hij het als een octopus. Het hoofd, het hart, is je website. En vervolgens gebruik je je tentakels om je boodschap te verspreiden op andermans medium, zoals Facebook, LinkedIn. Telkens met het doel om lezers te leiden naar daar waar jij invloed op hebt; je website.
Je website kun je gebruiken om mensen kennis te laten maken met jou en je bedrijf en contact met je op te laten nemen. En om mailadressen te verzamelen van mensen die graag op de hoogte willen blijven van wat je doet.
Je maakt content, zet deze op je website (als tekst, video of een podcast, of misschien wel alle drie) en dit verspreid je via de tentakels. Alles met als doel om je potentiële klanten naar je website te leiden en eventueel hun mailadres te krijgen. Een mailadres krijg je niet door een ‘nieuwsbrief’ aan te bieden. Maar door iets waardevols te delen. Een handige cheatsheet die iets toevoegt aan je artikel. Extra informatie. Tips en ideeën.
Stappen om content te maken
1. Verzamel ideeën; waar kun je over schrijven?
Verzamel de vragen die binnenkomen via je mail, vraag aan je huidige klanten waar ze mee worstelen. Bespreek het met je team, zij hebben vast suggesties waar jij nog niet aan gedacht hebt. Leg de ideeën vast in een notitieboekje of sla het ergens online op waar je er gemakkelijk bij kunt.
Inspiratie kun je bijvoorbeeld opdoen aan de hand van een inhaakkalender. Als je je mailadres achterlaat in het formulier onderaan dit artikel, krijg je mijn Inhaakkalender gratis.
2. Produceer
Zelf heb ik een ideeënlijstje in mijn online to-do-lijst staan. Op het moment dat ik een blog wil schrijven en ik heb geen directe inspiratie, dan pak ik dit lijstje erbij. Naast schrijven, kun je ook denken aan het maken van een video of podcast. Sommige ondernemers kiezen ervoor om alle drie te doen; van een video maken ze een transcriptie en ze gebruiken de audio voor een podcast.
3. Publiceer
Zet het artikel op je website, verspreid het op Facebook, Instagram, LinkedIn YouTube etc. Denk hierbij aan de octopus; terug naar het hoofd, naar je website. Via je website kan men contact met je opnemen. Misschien is er voor sommige artikelen wel een extraatje te downloaden. Een handige cheatsheet, invulboekje, een e-book met tips die je per mail toe kunt sturen. Het artikel dat je geschreven hebt kun je ook als e-mail versturen naar je lijst. Om mensen op de hoogte te houden dat je iets interessants voor ze geschreven hebt.
4. Herhaal
Herhaal het proces. Verzamel ideeën, produceer je ideeën en publiceer!
Ben jij benieuwd hoe je jouw website kun gebruiken als het hoofd van de octopus? Heb je hulp nodig bij het schrijven of redigeren van blogs? Neem contact met mij op!