tozo belasting partner

Extra belasting betalen over de Tozo voor de belastingaangifte 2020

Weet je nog, vorig jaar, toen bekend werd dat de coronacrisis nog wel even zou duren, kregen wij als zzp-ers de gulle mogelijkheid om van de overheid een uitkering te krijgen; de Tozo.

Het was volgens Mark Rutte bedoeld om ons zzp-ers te ondersteunen in inkomen en niet in te laten teren op onze spaarrekeningen.

Dus, met het gevoel dat ik echt recht op had, ging ik in april, een beetje bezwaard, naar de Gemeente om een Tozo aan te vragen. Een maand nadat het ‘mocht’ omdat ik de eerste maand niet veel inkomensverlies had geleden. Een beetje bezwaard, omdat vragen om geld niet in mijn aard ligt.

Een deel van het geld heb ik daadwerkelijk gebruikt om mijn inkomen aan te vullen. De rest heb ik apart gehouden. Met de gedachte dat ik het niet uitgegeven wilde hebben als ik het tóch terug moest betalen.

Afgelopen januari kreeg ik van de uitkeringsinstantie twee jaaropgaven; één voor mijzelf en één voor mijn partner. Vreemd vond ik, maar ik las op internet dat dit “nou eenmaal zo hoorde”.

Wat blijkt nu; de Tozo was een gezinsuitkering. Waar in Tozo 2 gevraagd werd naar de inkomsten van partner, is dit in de Tozo 1 niet gedaan en er is naar mijn idee ook niet duidelijk over gesproken. De Tozo uitkering wordt opgeteld bij het inkomen van allebei de partners en wij moeten daar allebei belasting over betalen. Extra belasting in ons geval, omdat mijn partner over de Tozo loonheffing moet betalen omdat zijn loonheffingskorting al door zijn werkgever wordt ingehouden.

Wat er gezegd wordt: “Heel vervelend, maar het is van tevoren gecommuniceerd, over deze uitkering moet door beide partners belasting betaald worden.”

Heb ik het nou mis en is deze gang van zaken gewoon een verkapte manier van iemand blij maken met een dode mus? Je krijgt een uitkering, maar moet vervolgens zoveel extra belasting betalen dat een groot deel van de uitkering toch weer bij de staat terugkomt? Ik ben in ieder geval blij dat ik niet alles hoefde te gebruiken voor onze vaste lasten, maar ik kan me voorstellen dat het voor andere zzp-ers problemen oplevert.

Wat ik me afvraag; ben ik nou gewoon zo dom dat ik dat hele verhaal over extra belasting betalen in het begin gemist heb? Is dit een gevalletje “pech niets aan te doen” of heeft klagen zin (en waar kun je dan klagen)?
Hebben meer zzp-ers hier last van of ben ik de enige? Heel fijn als je het met me wil delen!

Bronnen en relevante artikelen:
Uit de Tubantia: Partner moet ook belasting betalen over ontvangen Tozo uitkering, geen mens wist dat
NOS.nl: partners van zelfstandigen betalen door coronasteun extra belasting
TaxLive: partner kan geen belastingaanslag krijgen over Tozo uitkering van ander