Overpeinzing over 2016

Bijna het einde van een jaar. Ik word er altijd wat melancholiek van.
2016 was voor mij een jaar van opnieuw beginnen. In 2015 werd onze oudste zoon er ernstig ziek. Natuurlijk en vanzelfsprekend zette ik mijn bedrijf op een laag pitje. Dat was ook niet meer belangrijk. Het herstel van onze zoon ging voor alles.
Net voor het eind van 2015 sloten we zijn behandelingen met goed resultaat af. Om 12 uur, bij het inluiden van 2016, dronken we roze bubbels en proosten we op een nieuw, gezond begin.
Ons leven stond een lange periode in het teken van ziekte. Opeens was er weer ruimte. Ruimte voor gewone dingen. Door die ruimte ging ik dat ineens anders bekijken. Ik had het gevoel dat die ruimte voor mij open stond. Dat ik opnieuw kon bekijken wat voor mij belangrijk is.
En dat zorgde voor onrust bij mij. Want van alle kanten komen er prikkels op mij af. Reclame, nieuwsbrieven, Social Media. Alles is erop gericht om je iets anders te laten willen dan je nu hebt. Als je maar die mascara hebt, nieuwe schoenen, een wekelijkse nieuwsbrief voor je bedrijf en een omzet met 6 of 7 nullen; dán ben je geslaagd als mens.
Zonder plannen te maken voor mezelf en voor mijn bedrijf ging ik gewoon aan het werk (dank aan Erno Hannink voor de tip). Hij zei: dan ontdek je vanzelf wat je leuk vind, wat je het liefste doet. En hij kreeg gelijk… ik ging aan het werk en daar haal ik zo veel voldoening uit. Ik vind mijn werk zo leuk! Het is zo fijn om mensen verder te helpen met hun bedrijf! En ik heb ook het gevoel dat dat verder helpen iets is dat ik kan. Dat ik daar (meestal) niet onzeker over hoef te zijn. Dat ik waarde toevoeg als mensen mij inhuren.
In de zomer kreeg ik een grote opdracht erbij, waardoor ik verzekerd ben van een maandelijks vast basisinkomen. En nu, aan het einde van 2016, met al zijn onzekerheid en opnieuw beginnen, ga ik 2017 in met weer andere uitdagingen. De uitdaging om te keuzes te maken.
Want met al het werk dat er op mij afkomt en mijn beschikbare tijd  kan ik er niet zijn voor mijn gezin zoals ik dat wil. En wat is dan belangrijker? Meer geld verdienen of een rustiger leven? Tevredenheid is mijn toverwoord…
Voor 2017 wens ik iedereen een tevreden jaar. Ik hoop dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt. Dat het leven niet grootser, meeslepender en voorzien van meer ‘dingen’ is. Dat wens ik mezelf in ieder geval!