Ook een MiniBieb beginnen?

minibieb starten

Ik hou erg van lezen. Ik leen boeken bij de bibliotheek en koop er ook wel eens wat. Zo heb ik in de jaren een aardige collectie bij elkaar verzameld. Boeken die ik één keer heb gelezen, maar nu vooral stof staan te vangen, omdat ik het zo jammer vind om ze weg te gooien. De oplossing hiervoor kwam ik een hele tijd geleden tegen; een MiniBieb! Een kastje dat bijvoorbeeld in je tuin staat, waar mensen, zonder enige vorm van registratie, een boek kunnen lenen of ruilen.
Het duurde nog wel even voordat ik de moed bij elkaar verzameld had om er zelf een te maken. Waar plaats je het kastje? Zou het niet vernield worden? Waar haal ik een geschikt kastje vandaan?

Het Perfecte Kastje

In Kringloopwinkels was er niets van mijn gading. De kastjes waren te ondiep of niet geschikt om buiten neer te zetten. Uiteindelijk kwam ik in de keuken van mijn buren die aan het verbouwen waren hét deurtje tegen. Manlief is gelukkig heel handig, dus die bouwde het kastje zelf, met het deurtje. Nadat het kastje, niet erg vakkundig, ik ben niet zo’n goede schilder, voorzien was van een paar kleurtjes en blanke lak uit een spuitbus (neem geen bootlak of andere blanke lak – dit maakt je kastje geel!!) heb ik ervoor gekozen om het met plakletters af te werken.
Ik heb zelf een logo ontworpen, met een tekst erbij en deze bij een beletteraar uit laten snijden. Dit was voorzien van applicatiefolie en erg gemakkelijk op te plakken.
Voor inspiratie en voorbeelden van bestaande MiniBiebs, kun je kijken op mijn bord op Pinterest.

De Perfecte Plaats

Het idee was om het kastje ergens bij ons huis te plaatsen. Ik wil dat het kastje openbaar is, dat iedereen er altijd bij kan. Eerst dachten we het kastje onder de carport te zetten, maar omdat dit best een stukje van de weg af is, vond ik het niet openbaar genoeg. Dus hij moest aan het hek. Toevallig staat daar ook een lantarenpaal, dus ook in het donker kun je een boekje ruilen én is er nog een beetje zicht op vanaf ons huis en de weg (vandalismeproof).

De Boeken

Ik had een aantal boeken, maar lang niet genoeg om een heel kastje mee te vullen. Na een paar oproepjes op Facebook en Twitter kreeg ik eigenlijk vanzelf een heleboel boeken van allerlei mensen. Blijkbaar vinden meer mensen het jammer om een gelezen boek zomaar weg te gooien.
Toen de opening van de MiniBieb in de krant had gestaan, kwamen er nog meer boeken bij. Ook worden er af e toe nog boeken bij mij thuis gebracht door mensen die ik helemaal niet ken. In plaats van minder boeken in huis, heb ik nu een echt overschot aan boeken thuis…
Je hoeft echt niet bang te zijn dat het kastje niet vol komt als je een MiniBieb gaat beginnen! Mijn ervaring is ook dat mensen eerder 2 boeken terugzetten en maar 1 boek pakken, zodat het kastje zo vol is. Op het moment heb ik nog wel zo’n 50 boeken thuis liggen die nog bij in de MiniBieb zouden kunnen.

Promotie van je MiniBieb

Om iedereen te laten weten dat er een nieuwe MiniBieb is, kun je denken aan de volgende promotie-middelen:
• Doe een briefje over de MiniBieb in de brievenbus van iedereen in je buurt
• Schakel de plaatselijke krant in; stel een persbericht op en stuur deze met een leuke foto van jezelf met de MiniBieb op. Je kunt de reactie van de krant mailen, mailadressen vind je in de krant of op de website van de krant bij het redactieadres.
• Gebruik je social media accounts om de MiniBieb bekend te maken. Je kunt zelfs een eigen account voor de MiniBieb maken. Kijk eens op de Facebookpagina van de MiniBieb Lobith. Zelf gebruik ik een Instagramaccount.

• Je kunt je MiniBieb gratis aanmelden op MiniBieb.nl. Op deze website kunnen mensen zoeken naar een MiniBieb in hun buurt. Ik vind het leuk om zo af en toe eens te kijken of er een MiniBieb is in een plaats die ik ga bezoeken. Je registreert je eenmalig en voegt daarna zelf je MiniBieb toe aan de website.
De site minibibliotheek.nl is nieuw en wordt beter bijgehouden dan Minibieb.nl. Een vermelding op deze site is gratis.
Je kunt je MiniBieb ook aanmelden op de Amerikaanse site Little Free Library. Hier betaal je een klein bedrag voor.

• Als je veel kinderboeken hebt kun je je MiniBieb ook gratis aanmelden als Kinderzwerfboekenstation. Je ontvangt dan flyers, een poster en speciale Zwerfboekstickers. Een Kinderzwerfboek is een boek dat je, voorzien van een speciale sticker met een unieke code, ergens kunt laten zwerven. Bijvoorbeeld in een Kinderzwerfboekstation, maar je kunt het ook in een wachtkamer laten liggen, in een bus of in een museum. Met als doel om meer kinderen aan het lezen te krijgen.
Ik heb al een heel aantal kinderboeken voorzien van een sticker in mijn MiniBieb gezet, tot nu toe is er nog geen enkel boek geregistreerd, dus volgens mij is het concept Kinderzwerfboek nog niet erg bekend. Maar als er meer mensen een MiniBieb als Kinderzwerfboekstation inrichten moet dat vanzelf komen denk ik. Wat ook erg leuk is, dat je maandelijks een nieuwsbrief krijgt met thema’s om je Station te promoten . In de afgelopen nieuwsbrief stond een link waarbij je je kan aanmelden voor een gratis boekenpakket! Daar werd ik erg blij van, ik lig al voor de brievenbus te wachten…

Vandalisme

Als je een openbaar boekenkastje maakt, is er kans dat er iets kapot gemaakt wordt, of dat iemand alle boeken eruit haalt. Ik heb zelfs ergens gelezen dat het complete kastje is weggehaald.
Over het algemeen schijnt dit niet vaak voor te komen.
Fingers Crossed dus, ik moet bekennen dat ik het de eerste paar nachten erg  spannend vond. Tijdens speciale feesten (kermis, oud&nieuw) haal ik de boeken er uit voorzorg uit. Ik heb een stempel die ik in alle boeken zet; hierop staat het logo van mijn MiniBieb en de tekst “Dit boek komt uit de MiniBieb Etten, niet voor verkoop!”.

Tips

• hou je MiniBieb schoon en netjes
• het is erg leuk om een schriftje met pen als gastenboek in je MiniBieb te leggen
• het is handig om via een briefje in je MiniBieb duidelijk te maken wat een MiniBieb is en hoe het lenen/ruilen in zijn werk gaat
• je kunt een eindpunt van een Geocache van je MiniBieb maken. Zo krijg je nog eens andere bezoekers in je MiniBieb, die je natuurlijk van start laat gaan met een boek!
Lijkt het je wat? Heb je nog vragen over het starten van een MiniBieb? Stel ze hieronder!
minibieb beginnen minibieb beginnen minibieb beginnen

2 antwoorden
  • Annette Smits
   Annette Smits zegt:

   Hoi Olga, ik denk dat je ‘m niet maar zo op een openbare plek mag neerzetten. Daarom heb ik mijn MiniBieb ook in onze tuin staan, maar wel zo dat je er vanaf de weg bij kunt.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *