beginnen met video

Beginnen met video

Video is hot. Ik weet het. En ik roep het ook al een poosje tegen mijn klanten.
Maar beginnen met video, dat is lastig. Ook voor mij. Terwijl ik wel overtuigd ben van het goede effect van video op je zichtbaarheid.
Zo had ik vorige week een nieuwe klant aan de telefoon die een filmpje van mij gezien had en ze vond dat ik zo aardig leek…! Dat filmpje heb ik een hele tijd geleden gemaakt en het was echt niet iets waar ik lang over nagedacht had. Wel vond ik het bijzonder dat het dus wel werkt.

Nieuwe klanten krijgen

Marketing heeft als doel om onder de aandacht te komen bij bestaande en nieuwe klanten. Om nieuwe klanten te krijgen is het handig dat ze je eerst leren kennen. Want als ze je aardig vinden, dan zullen ze eerder contact met je opnemen.
Contactmomenten zijn bijvoorbeeld als ze je website bekijken, de berichtjes die je op je sociale media plaatst of de e-mailnieuwsbrief die je verstuurt. Met een filmpje geef je meteen een heel goed beeld van jezelf. Want je beweegt en praat, waardoor je klant eerder het idee heeft dat hij je kent. Terwijl hij je nog nooit gezien heeft.
En natuurlijk vallen er mensen af. Ik zou het ook graag willen; aardig gevonden worden door iedereen. Maar dat kán niet. Daar moet je je bij neerleggen denk ik.

Beginnen met video

Ik heb besloten dat ik meer zichtbaar wil zijn via video. En ik neem je mee in mijn reis om dit te doen. Zo nam ik afgelopen week een video op over het starten met video. Ik vertel je hoe ik het heb aangepakt.

Apparatuur

De filmpjes heb ik opgenomen met mijn iPhone. Een tijdje geleden kocht ik een klein statiefje, waar ik mijn telefoon in kan klikken. Dat is wel heel gemakkelijk, want dan hoef je je camera niet zelf vast te houden en kun je gemakkelijker bewegen.
Ik heb de video opgenomen in onze woonkamer, met de camera op een tafeltje op de bank.

Opnemen

Voor het filmpje koos ik ervoor om hele kleine stukjes te filmen en deze daarna aan elkaar te plakken.
Ik nam dus elke keer een zin op en zette dan de camera weer uit.
De vorige keer dat ik het probeerde, keek ik telkens naar mezelf op het scherm, in plaats van in de camera. Ik plakte daarom het scherm af met een geeltje (I❤️post-it’s).

Monteren

Op de iPhone zit een handige app om heel snel filmpjes mee te kunnen monteren; iMovie. Je selecteert de goede filmpjes, maakt ze eventueel korter en kiest zelf welke overgang je wilt. Je kunt er zelfs teksten overheen plaatsen als je dit wilt. Heel eenvoudig.

Plaatsen

Om de snelheid van mijn website niet onnodig te verlagen, heb ik het filmpje niet op mijn website ge-upload. Ik heb hiervoor Vimeo gebruikt. Je kunt hier je filmpjes uploaden met een gratis account, en deze later embedden in je website.
Van de info in het filmpje heb ik dit blog geschreven. Ik plaats het ook op mijn website omdat dit ervoor zorgt dat ik beter gevonden wordt en om ervoor te zorgen dat mensen mijn website gaan bekijken. Op Facebook en Linkedin plaats ik het filmpje direct mét een link naar mijn website. Ook weer om te zorgen dat mensen naar mijn website gaan. Dit maakt me minder afhankelijk van de grillen van de sociale media, omdat ik het meeste invloed kan uitoefenen op mijn website.

Gewoon doen

Belangrijkste is denk ik; gewoon doen. Wees niet bang dat het niet helemaal perfect is (wat is perfect?). Wacht niet op het moment dat je haar goed zit, je er uitgeslapen uitziet of andere excuses. Want dan komt het er niet van. Ga desnoods oefenen zonder dat je het filmpje daadwerkelijk plaatst. Dan wordt het iets gemakkelijker.
Ik voel me best kwetsbaar als ik straks het filmpje plaats. Maar ik weet ook dat mezelf laten zien ervoor zorgt dat nieuwe klanten hun weg naar mij vinden.

Voor de volgende keer

Natuurlijk zie ik verbeteringen voor de volgende keer.
• Als ik de camera aan- en uitzet moet ik iets meer tijd nemen voordat ik begin met praten. Zodat je niet telkens mijn beweging van en naar de camera ziet.
• De volgende keer probeer ik iets langer door te filmen, zodat er minder overgangen nodig zijn.
• Ik zal iets minder ‘namelijk’ proberen te zeggen.

Voor het Mkb

Ook als je een bedrijf hebt met meerdere medewerkers is het goed om te beginnen met video om meer zichtbaar te zijn. Want ook hier geldt; mensen doen zaken met mensen. Klanten willen graag weten met wie ze zaken doen.
En wellicht is er iemand onder je personeel die geen moeite heeft om voor de camera te verschijnen. In ieder geval kun je iemand vragen om je te helpen om een filmpje van je te maken.

Video is een prima manier om meer zichtbaar te zijn. Wil jij beginnen met video en heb je tips of onderwerpen nodig? Ik ben jouw Freelance Online Marketing Medewerker en ik kijk graag met je mee als het gaat om het uitbesteden van je marketing.

Wil je nieuwe artikelen direct in je mailbox ontvangen?

Plus: je ontvangt een directe link naar mijn marketing-inhaakkalender!
Je ontvangt maximaal 2x per maand een mail van me en uitschrijven is heel gemakkelijk.