beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen

Nadat ik het boek “Blondjes beleggen Beter” en een aantal blogs had gelezen, had ik de eerste kennis over beleggen. Toch had ik nog niet helemaal het gevoel te kunnen beginnen met beleggen. Vooral het ‘doen’ miste ik.
Maar… Janneke biedt op haar website een online training Super Simpel Beleggen aan, die je kunt volgen. Dit is echt een aanvulling op het boek! In deze training leer je hoe je je eerste geld belegt en welke Exchange Traded Funds (ETF; een beleggingsfonds, waarin aandelen van verschillende bedrijven zijn opgenomen) je kunt kiezen voor een goede spreiding.

Ik koos voor de basic variant van de training Super Simpel Beleggen en heb alleen de training gevolgd en nooit meer naar de Q&A’s gekeken die er na de training aangeboden worden.

Waar haal ik het geld vandaan?

Al een tijd hou ik mijn zakelijke financiën gestructureerd bij volgens de Profit First methode.

Bij Profit First verdeel je het geld dat er binnenkomt in verschillende ‘potjes’ en heb je veel meer inzicht in waar je geld blijft. Geen stress meer als je BTW moet betalen, want dat staat gewoon keurig netjes op mijn BTW-rekening. Ook is het mij gelukt om in 2 jaar een grote buffer op te bouwen, genoeg om een nieuwe computer van te kopen en ongeveer een half jaar van te leven.
De winst-rekening is een onderdeel van Profit First. Je bent ondernemer geworden voor de winst, maar waar blijft deze winst eigenlijk? Doordat ik nu een vast percentage naar mijn winst-rekening overmaak is het bedrag op deze rekening gestaag gegroeid. Eigenlijk pleit Femke er in het boek voor om dit te besteden aan iets waar jij blij van wordt, maar het was mij nog steeds niet gelukt om het uit te geven. Ik besloot dat “beginnen met beleggen” een prima doel is voor de opbrengst van mijn winst-rekening.

Beginnen met beleggen

Ik koos voor een rekening bij Degiro (deze is in mijn geval het goedkoopst en berekent geen transactiekosten als je belegt in de kernselectie). Als je via deze link klant wordt bij DEGIRO dan krijgen we beide € 20,- transactietegoed.

Beleggen in een ETF

In de training wordt het kopen van ETF’s op de beurs aangeraden. Een ETF is een beleggingsfonds, waarin aandelen van verschillende bedrijven zijn opgenomen. Met een ETF beleg je dus niet in één bedrijf, maar direct in meerdere bedrijven, die gespreid zijn in bijvoorbeeld regio of sector. Door het kopen van een ETF beleg je dus direct in meerdere aandelen en loop je minder risico. De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund.

Ik kreeg een beetje keuzestress van alle ETF’s die er zijn. Er zijn er zó veel, hoe kies je nou de juiste, hoe zorg je ervoor dat je de ultieme keuze maakt? Om mee te beginnen koos ik voor de ETF’s die Janneke aanraadt in de online training. In de toekomst ga ik met 10% van mijn inleg ‘spelen’; wél aandelen kopen of beleggen in een duurzame ETF.

Rekentool om je geld te verdelen

Je kunt je beleggingen bijhouden op de site van je booker, degiro in mijn geval. Omdat ik maandelijks in ga leggen en het bedrag dat ik inleg elke maand anders is (het bedrag is een percentage van het bedrag op mijn inkomsten-rekening), had ik ook een rekentool nodig.
Dit heb ik gemaakt in excel en ziet er zo uit:

beleggen verdeling geld excel

• De “Koers” kolom gebruik ik om de huidige koers op het moment dat ik ETF’s wil gaan kopen in te vullen.
• Bij “Vrije ruimte” komt het bedrag dat ik te verdelen heb.
• De kolom “Te verdelen bedrag” geeft een verdeling volgens het percentage dat ik in elke ETF wil beleggen; 70% in aandelen, 10% in obligaties, 10% in staatsobligaties en 10 % in bedrijfsobligaties. In de toekomst gaat het percentage in aandelen omlaag en gaat het aandeel speelgeld naar 10%.

Er komt in mijn sheet automatisch een afgerond aantal aan ETF’s uit. Uit het geld dat er overblijft kan ik handmatig nog een aantal ETF’s toevoegen en zo lees ik in de blauwe velden precies wat ik moet kopen.

Monitoren van mijn beleggingen

In het account overzicht van Degiro kun je vrij makkelijk zien hoe het gaat met je beleggingen.

monitoren beleggingen degiro

Het bedrag dat staat bij “Totaal Account” is de huidige waarde van de rekening inclusief de vrije ruimte. Omdat je ETF’s koopt met een bepaalde waarde, blijft er soms wat geld over als vrije ruimte (in mijn geval nu € 36,18). Ook als je geld overmaakt naar de rekening komt dit in de vrije ruimte te staan.
Ik ben in november 2020 begonnen met beleggen. In deze tijd heb ik € 2330,- ingelegd op mijn rekening. Het rendement is nu (23-01-2021) € 66,67 – te zien bij “Totaal =/-“.

In mijn exceldocument hou ik ook nog bij op welke datum ik welke ETF koop en tegen welke prijs. Zo kan ik altijd zien welke waarde ik heb ingelegd. Ik noteer ook waarom ik welke ETF heb gekocht op advies van Janneke uit het boek Blondjes Beleggen Beter. Dit is nu nog niet zo relevant, maar wordt het wel als ik wat meer ga ‘spelen’ met het geld.
Zoals je ziet, laat ik niet zien welke ETF’s ik gekocht heb. Als je dat wil weten, kun je het beste de training Super Simpel Beleggen van Janneke Willemse volgen. Zij geeft tips voor ETF’s.

beleggen monitoren excel

Ik verkoop mijn ETF’s niet – dit ga ik pas doen als mijn einddoel in het zicht komt. Beleggen doe je voor de lange termijn…

Linkjes in het artikel Beginnen met Beleggen:

• Mijn blog over de Profit First methode
Training Super Simpel Beleggen van Janneke Willemsen
• Mijn blog over het boek “Blondjes Beleggen Beter”
• Wordt klant bij DEGIRO en we krijgen beide € 20,- transactietegoed (#spon)

Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Dit blog heeft niets te maken met marketing, dat klopt. Totally off-topic misschien. Voor mij is dat niet zo. Ik hou van structuur. Structuur aanbrengen in mijn (en jouw) marketingactiviteiten is voor mij heel gewoon.
Het schrijven over deze kennis over beleggen helpt mij om al die kennis nóg beter op een rijtje te krijgen.

Daarnaast wil ik anderen, ondernemer of niet, inspireren. Dus, daarom de keuze om dit soort onderwerpen ook op mijn bedrijfsblog te plaatsen.