Balans tussen thuiswerken en gezin

Als zelfstandige is het soms lastig om werk en privé gescheiden te houden. Als je een werkplek aan huis hebt dan kun je toch best even de was tussendoor doen? Koffiedrinken met de buurvrouw? Of ’s avonds toch even dat ene mailtje beantwoorden?
Hoe hou je de balans tussen werk en privé?
Ook voor mij is dit heel herkenbaar. Op een werkdag had ik altijd het gevoel dat mijn werk niet af was, en dacht ik ‘de vaatwasser moet ook nog uitgepakt, de was moet opgehangen, …’. Eigenlijk had ik het idee dat ik bij beide tekort schoot.
Ik heb het opgelost door extern een werkplek te huren. In een fijn ondernemerscentrum waar ik met andere zelfstandigen een flexplek huur. Voor mij heeft dit 2 grote voordelen: ik ga echt naar mijn werk toe én ik heb collega’s om me heen. Want de hele dag thuiszitten was toch wel eenzaam.
Een aantal tips om de balans tussen werk en gezin te verbeteren:
1. Deel je tijd in
Maak een goede planning van je privé- en werkactiviteiten. Zorg ervoor dat er voor je kinderen gezorgd wordt als je aan het werk bent (heb niet de illusie dat je de hele dag kunt werken terwijl je kinderen zichzelf vermaken) en zet je telefoon op stil als je een middagje naar de speeltuin gaat. Dus als je aan het werk bent, ben je ook echt aan het werk en thuis ben je ook echt thuis.
2. Wees efficiënt
Op het moment dat je merkt dat je je werkfocus verliest, ga dan even iets anders doen. Een wandelingetje maken is voor mij een goede manier om even mijn hoofd leeg te maken. Ik voel me daarna beter en gelukkiger, en ben ook productiever.
3. Plan vrije dagen in
Als werknemer heb je een vast aantal vrije dagen, waarop je jezelf even kunt opladen. Als zelfstandige merk ik dat dit er bij in schiet, maar je hebt af en toe een vrije dag nodig! Al is het maar om er daarna weer met frisse inspiratie tegenaan te gaan. Gewoon inplannen (en echt doen) dus!
4. Rond aan het einde van je werkdag je werk af
Zorg voor een opgeruimd bureau, verwerk je aantekeningen, maak een planning voor de volgende dag. Als je vanuit huis werkt, heb je geen reistijd, dit kan het lastig maken om je werk af te sluiten. Dit is heel gemakkelijk op te lossen door even een wandelingetje te maken of een rondje te fietsen na een werkdag.
5. Zorg dat je omgeving weet wanneer je werkt
Laat iedereen weten wanneer je werkt en wanneer je thuis bent. Als iemand je vraagt om iets tussendoor te doen kun je bijvoorbeeld zeggen; “sorry, ik ben nu aan het werk, maar ik kan het vanmiddag na 16.30 uur voor je regelen”.
 
Welke tip heb jij om privé en werk te combineren? Deel hem hieronder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *