Arbeidsmarktcommunicatie

Arbeidsmarktcommunicatie Zichtbaar zijn als werkgever

Arbeidsmarktcommunicatie is een hot topic. Ik merk het bij al mijn klanten; zij zijn op zoek naar goede mensen en krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld. Reden voor mij om me daar eens (meer) in te verdiepen.

Op 9 december bezocht ik Digital Friday, waar Kirsten de Roo, schrijver van de boeken “De perfecte match” en “Personeelstekort begint bij jezelf “ en Hans Molenaar, van Beeckestijn Business School, ons bijpraatten over Arbeidsmarktcommunicatie & Employer Branding.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

Arbeidsmarktcommunicatie gaat over het vinden en behouden van medewerkers. Hoe kun je, ook op de lange termijn, een aantrekkelijke werkgever worden en blijven?
Zoals je wellicht al gemerkt hebt, is het posten van een vacature op LinkedIn allang niet meer voldoende om de vacatures ingevuld te krijgen. Je moet er moeite voor doen; je moet zorgen dat mensen je bedrijf kennen en een realistisch beeld geven van wat ze kunnen verwachten als ze bij jou komen werken.

Dat vraagt op de lange termijn een inspanning: je moet zaaien, zichtbaar zijn, ook als je geen vacatures hebt, waardoor je als je wél vacatures hebt kunt oogsten, omdat je al een netwerk hebt opgebouwd.

Voorbeelden van andere bedrijven:

-zet de deuren open, bijvoorbeeld voor een open dag. Zo kun je bijvoorbeeld bij Van Geloven, de fabriek waar o.a. Mora wordt gemaakt, een rondleiding door de fabriek inplannen, wordt er tijdens de rondleiding verteld over werken bij Van Geloven én kun je met Cora op de foto.

Arbeidsmarktcommunicatie zichtbaar

-In Lingewaard kun je Loeren bij Lingewaard, zodat je kunt ervaren hoe het werken bij Lingewaard is. Ze zorgen voor workshops en presentaties over werkgeluk en je ervaart hoe het werken binnen een gemeente er echt aan toe gaat.

Arbeidsmarkcommunicatie gemeente

-Het OM laat op hun speciale Instagram account “Werken bij het OM” zien wat hun medewerkers doen. Elke week kun je meekijken in een werkweek van iemand anders. Het is leuk om te zien wat er gebeurt achter normaal gesloten deuren én je krijgt een realistisch beeld van de werkzaamheden en de werksfeer binnen het OM.

Onboarding

Tijdens Digtal Friday werd ingegaan op onboarding; het inwerken en zorgen dat nieuwe medewerkers zich zo snel mogelijk thuis voelen. Ook wel het instroomproces binnen een bedrijf.

“Prestaties leiden onder onduidelijke verwachtingen. Een onderzoek onder werknemers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat bedrijven jaarlijks ongeveer 37 miljard dollar verliezen doordat werknemers hun rol niet begrijpen.”

Talya N. Bauer in Onboarding New Employees: Maximizing Success

Onboarding is erg belangrijk, uit cijfers blijkt dat 20% van de nieuwe medewerkers het bedrijf verlaat binnen 45 dagen. Dit is aantoonbaar minder in bedrijven waar een goed instroomproces is.

Zorg ervoor dat mensen zich ook echt welkom voelen als ze bij je komen werken. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een buddy die ze door de eerste tijd helpt. Maar ook voordat je iemand aanneemt: zijn de verwachting die je schept realistisch?
Ook hierbij kan (online) marketing je helpen.

Wat kun je als kleine MKB-er aan arbeidsmarktcommunicatie doen?

  1. Verplaats je in iemand die gaat solliciteren. Hoe komt jouw bedrijf over? Wat laat je zien?
  2. Vraag je eigen medewerkers wat het nou zo leuk maakt om binnen jouw bedrijf te werken. Gebruik deze input als basis voor je communicatie naar buiten.
  3. Je eigen website is meestal gemaakt om klanten aan te trekken. Bekijk deze ook eens door de ogen van een toekomstig medewerker; wat kan hij/zij vinden over het werken voor jouw bedrijf?
  4. Wees zichtbaar! Zoals gezegd; je moet eerst zaaien, voordat je kunt oogsten. Zaaien kun je bijvoorbeeld doen door te laten zien hoe leuk het is om bij jouw bedrijf te werken; opleidingen die ze mogen volgen, nieuwste apparatuur waarmee ze werken, samen lunchen, taart als er iemand jarig is, personeelsfeest, …
  5. Zorg ervoor dat de informatie die je publiceert realistisch is, zodat sollicitanten een goed beeld krijgen van je bedrijf. Promotiefilmpjes laten maken en een professionele fotograaf inhuren is een goed idee, maar zorg dat het er als de werkelijkheid uit blijft zien.

Wil je van gedachten wisselen over jouw arbeidsmarktcommunicatie? Neem gerust contact met me op!