7 Publiciteitstips voor Persberichten
Ik schrijf regelmatig persberichten voor publicatie in de lokale kranten. Voor de vereniging waar ik lid van ben, maar ook zakelijk om bijvoorbeeld een workshop, jubileum of evenement te promoten. Bij het schrijven van een (zakelijk) persbericht zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat je meer kans hebt dat je bericht ook daadwerkelijk geplaatst wordt.
1. Zorg voor een onderscheidende boodschap
Ben je nummer zoveel met een bepaald product of nieuwtje, en heb je geen toegevoegde waarde ten opzichte van je concurrentie, dan is de kans groot dat een redacteur je bericht niet plaatst. Zorg er dus voor dat je boodschap uniek is en nieuwswaarde heeft.
2. Zorg voor goed beeldmateriaal
Zorg voor goed, rechtenvrij, beeldmateriaal, waarbij je ook de naam van de
fotograaf onder je persbericht vermeld. Lokale media hebben weinig budget, ook voor beeldmateriaal. Je hebt een streepje voor als je goed beeldmateriaal kunt aanbieden.
Redacteurs hebben er een hekel aan als ze beeldmateriaal van 10 MB over de mail ontvangen, dan ontploffen hun systemen. Voor een persbericht is een beeld van ongeveer 1 MB meestal voldoende.
3. Gebruik geen vakjargon
Gebruik gewoon Nederlands, voor iedereen te begrijpen. Met je persbericht hoop je onbekende mensen voor je product of dienst te interesseren. Deze mensen kennen jouw product niet en kennen geen vaktermen. Let daarop bij het schrijven. Dingen die voor jou heel gewoon zijn, kunnen voor anderen heel ingewikkeld zijn.
4. Plaats je climax, het belangrijkste dat je wilt communiceren, niet aan het
einde van het bericht.
Vermeld het juist in de eerste regels. Dit omdat een persbericht door een redacteur vaak ingekort wordt. Als de belangrijkste boodschap dan onderaan staat, valt deze mogelijk weg.
5. Vermijd verkooptaal in een persbericht.
Vermijd woorden als leukste, mooiste, beste, en dergelijke. De redacteur kan dan denken: “Ik bepaal zelf wel of het fantastisch is of niet”.
6. Schrijf vanuit de derde persoon
In een persbericht richt je je niet tot een persoon. Schrijf dus: “Tijdens deze avond gaan cursisten zelf aan de slag met hun Facebookpagina” in plaats van “Tijdens deze avond gaan we aan de slag met onze Facebookpagina”.
7. Sluit je bericht af met je gegevens
Vergeet niet om je adres, telefoonnummer en mailadres te vermelden onderaan je bericht. Op deze manier kan een redactie contact met je opnemen als er informatie ontbreekt, of de nieuwswaarde zo groot is dat ze er een hele pagina aan willen wijden ;-).
Ik sluit mijn persberichten af met:
Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:
Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met Annette Smits, 06-22006676 info@annette-werkt.nl
Heb jij al succes met je persberichten?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!